Lees alles over tuinen

Wat is cava? Alles over cava! 

×
Ga terug naar het overzicht

Cava is een mousserende wijn dat traditioneel gemaakt wordt in Catalonië, maar tegenwoordig wordt cava ook gemaakt in Aragon en Rioja. Om van wijn een wijn met bubbels (mousserende wijn) te maken is er een tweede gisting nodig. Hierbij wordt suiker omgezet naar alcohol en koolzuurdioxide, waardoor de wijn zijn bubbels en elegante smaak krijgt. Deze methode wordt ook wel méthode traditionelle genoemd. Afhankelijk van de blend van de drie druivensoorten, Macabeo, Xarel-lo en de Parellada, kan de cava variëren van licht en verfrissend tot rijk en complex.  

vijververlichting

Hoe wordt cava gemaakt? 

Van het druivensap wordt eerst een basiswijn gemaakt, die daarna nog een tweede gisting op de fles nodig heeft. Bij de gisting wordt er suiker en gist toegevoegd, daarna wordt de fles afgesloten met een kroonkurk. Vanaf het moment dat de fles in een donkere en koele ruimte wordt opgeslagen vindt de gisting plaats. Dit duurt ongeveer 9 maanden. Door de fles na de gisting te roteren (remuage) is het mogelijk om het gistbezinksel naar de hals van de fles te verplaatsen. Door het bevriezen van de hals kan het bezinksel verwijderd worden. Uiteindelijk wordt er een mengsel van suiker en wijn toegevoegd (dosage). Dit is afhankelijk van hoe zoet de cava moet worden.  

De verschillende soorten cava 

Cava wordt gemaakt van drie druivensoorten: Macabeo geeft frisse zuren, Xarel-Lo zorgt voor body, en Parellada voegt romigheid toe. De hoeveelheid suiker die na de gisting wordt toegevoegd bepaalt de zoetheid. Van droog naar zoet: Brut Nature, Extra Brut, Brut, Extra Seco, Seco, Semi-Seco en Dolce. Door de verschillende zoetheidsniveau’s is cava voor veel gelegenheden geschikt, van aperitief tot dessert. De meeste cava die op de markt is, is de Cava Brut. 

Cava en eten 

Cava is een verfrissend en feestelijke wijn. Door de kruidige tonen en frisse zuren, wordt de wijn wat hartiger van smaak. Het is een veelzijdige wijn, waardoor het ook bij veel gerechten past, maar hier zijn enkele combinaties: 

  • Cava en zeevruchten. Door de zuren van de cava en de ziltige smaak van garnalen, oesters of mosselen, is het een uitstekende match.  
  • Cava en salades. Bij salades met geitenkaas, fruit of noten biedt cava een knapperig en verfrissend accent.  
  • Cava en tapas. Spaanse cava past bij Spaanse tapas, zoals manchego schapenkaas en olijven. De frisse zuren snijden door de rijke smaken van de hartige hapjes. Hierdoor ontstaat er een mooi contrast. 
  • Cava en desserts. De zoete cava’s zoals Semi Seco passen goed bij desserts, zoals een crème brûlée. Door de zoete smaak wordt het dessert versterkt.  
Vijververlichting-het-goede-buitenleven

Cava kopen bij wijn.com 

Cava is een frisse en licht kruidige mousserende wijn. Door de ‘methode traditionelle’ ontstaat er een verfijnde wijn die bij tal gerechten past, variërend van feestelijke gelegenheden tot eenvoudige maaltijden. Onze partner wijn.nl heeft een mooi aanbod in verschillende soorten cava. Bekijk hun website!  


Heb je een vraag of wil je meer weten over cava?  

Ga terug naar het overzicht

Jouw droomtuin

Boek een brainstormsessie

Wil je ervoor zorgen dat jouw droomtuin wordt aangelegd door ons? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw ideale buitenruimte? Wacht niet langer en boek een brainstormsessie, zodat we jouw dromen werkelijkheid kunnen maken.

Boek een brainstormsessie

De ultieme buitenbeleving

Aflevering

Alles over de ultieme buitenbeleving

In Het Goede Buitenleven komen alle facetten van de ultieme buitenbeleving aan bod. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De locatie en het ontwerp
  • Beplanting en biodiversiteit
  • Verbinding binnen- en buiten
  • Outdoor cooking
  • Tuinverlichting
  • Privacy en beveiliging
  • Tuinmeubelen
  • Wellness en zwemvijvers

Bekijk de afleveringen

Onze blogs

Onze blogs

Wil je alle ins- en outs weten rondom Het Goede Buitenleven, onze prachtige projecten en onze teamleden? Neem dan vlug een kijkje op onze blogpagina en mis niks.

Lees onze blogs