Lees alles over tuinen

Kantopsluiting: Alles uitgelegd over een gestroomlijnde tuin

×
Ga terug naar het overzicht

Een strakke tuin begint bij de basis: kantopsluiting. Het is de subtiele toevoeging van elk tuinontwerp, die niet alleen de lijnen van uw buitenruimte definieert, maar ook de samenhang tussen gras, bloembed en pad bewaart. Met kantopsluiting creëer je moeiteloos een gevoel van orde en stijl, terwijl u ook het praktische voordeel geniet van minder onderhoud.

Kantopsluiting-het-goede-buitenleven

Wat is kantopsluiting?

Kantopsluiting is meer dan alleen een functionele toevoeging aan je tuin; het is een belangrijk element voor het creëren van een strakke en georganiseerde buitenruimte. Kantopsluiting, of ook borderranden genoemd, wordt dus gebruikt voor het scheiden van verschillende secties in je tuin. Het gebruik van kantopsluiting kan een wereld van verschil maken in hoe je tuin wordt waargenomen, door de verschillende secties duidelijk van elkaar te scheiden.

De rol van kantopsluiting in tuinontwerp

Een effectief tuinontwerp gaat over het creëren van harmonie en orde. Borderranden spelen hierin een belangrijke rol door de overgang tussen gazon, bloembedden, paden en andere tuinelementen te verduidelijken. Het zorgt voor een visuele en functionele scheiding die essentieel is voor een goed onderhouden tuinbeeld.

Kies de juiste materialen voor jouw kantopsluiting 

De keuze van materialen voor kantopsluiting is breed en varieert van natuursteen en metaal tot kunststof en hout. Een beroemde variant zijn cortenstaal kantopsluitingen. Deze borderranden hebben een aparte kleur en geven een onderscheidende charme. Toch heeft elke materiaalsoort zijn eigen charme en functionaliteit, afhankelijk van de stijl van de tuin en persoonlijke voorkeuren. 

Toepassing van kantopsluiting voor diverse tuinelementen

Kantopsluiting is veelzijdig in gebruik. Of het nu gaat om het inperken van een bloembed of het afbakenen van een tuinpad, kantopsluiting biedt een gestructureerde look die bijdraagt aan de algehele esthetiek van de tuin. Op deze manier realiseer je een strakke look waarbij de verschillende onderdelen van jouw tuin duidelijk zichtbaar worden. 

Kantopsluiting voor duurzaamheid en gemak

Naast esthetiek kan kantopsluiting ook bijdragen aan de duurzaamheid van je tuin. Het helpt bij het tegengaan van erosie en kan het onderhoud van tuinpaden en gazons vereenvoudigen. Daarnaast is het onderhoud van de kantopsluitingen zelf ook erg gemakkelijk. Borderranden zijn ook nog milieuvriendelijk. Een aantal mooie voordelen dus!

Kantopsluiting en een paar praktische tips

De installatie van kantopsluiting kan een doe-het-zelf project zijn of uitbesteed worden aan professionals. Het is belangrijk om te weten hoe diep je de opsluiting moet plaatsen en hoe je deze kunt bevestigen voor maximale stabiliteit.  

Een aantal tips voor het plaatsen van kantopsluitingen: 

 • Zorg dat ongeveer een derde van de borderrand onder de grond geplaatst wordt. Dit is in het geval van een plantenbak. Je kan in het geval van een gazon de hoogte van je gazon aanhouden als referentie. 
 • Span een koord op de gewenste hoogte. Dan heb je een referentiekader voor de hoogte van de borderranden. 
 • Boor de gaatjes voor de bevestiging van de kantopsluitingen altijd voor, als dat niet al gebeurd is. Dat voorkomt ongewenste beschadigingen. Kantopsluitingen zijn ook voorgeboord verkrijgbaar!

Een veelzijdige keuze voor tuinliefhebbers

Kantopsluiting is niet alleen praktisch, maar ook een kans om creatief te zijn in je tuin. Van strakke lijnen tot organische vormen, kantopsluiting kan aangepast worden aan de unieke stijl van elke tuinier. Je kunt het gebruiken voor de opsluiting van je gazon, maar je kan het ook gebruiken ter verhoging van de rand van bijvoorbeeld een plantenbak. 

Kantopsluitingen in jouw tuin met Adezz

Geniet jij graag van een prachtige tuin? Doe inspiratie op bij Het Goede Buitenleven en bekijk de afleveringen waarin de mooiste tuinen aan bod komen. Het realiseren van een gestroomlijnde tuin wordt eenvoudig met de kantopsluitingen van onze partner Adezz. Als je op zoek bent naar een duurzame, stijlvolle en praktische oplossing voor jouw tuinontwerp, dan biedt Adezz een breed assortiment aan mogelijkheden die passen bij elk tuinconcept. Verken de opties die Adezz te bieden heeft en zet de stap naar een strak gedefinieerde tuin die voldoet aan jouw wensen.

Ga terug naar het overzicht
De ultieme buitenbeleving

Aflevering

Alles over de ultieme buitenbeleving

In Het Goede Buitenleven komen alle facetten van de ultieme buitenbeleving aan bod. Denk bijvoorbeeld aan:

 • De locatie en het ontwerp
 • Beplanting en biodiversiteit
 • Verbinding binnen- en buiten
 • Outdoor cooking
 • Tuinverlichting
 • Privacy en beveiliging
 • Tuinmeubelen
 • Wellness en zwemvijvers

Bekijk de afleveringen

Onze blogs

Onze blogs

Wil je alle ins- en outs weten rondom Het Goede Buitenleven, onze prachtige projecten en onze teamleden? Neem dan vlug een kijkje op onze blogpagina en mis niks.

Lees onze blogs