Lees alles over tuinen

Tips voor je eigen natuurlijke vijver aanleggen 

×
Ga terug naar het overzicht

Een natuurlijke vijver is een mooie toevoeging aan elke tuin. Het trekt dieren aan, zorgt voor biodiversiteit en is een luxe element in je buitenruimte. Een natuurlijke vijver aanleggen in je achtertuin kan nog best een uitdaging zijn. In deze blog geven we je handige tips en een stappenplan om zelf een natuurlijke vijver aan te leggen. 

Waarom kiezen voor een natuurlijke vijver? 

Een natuurlijke vijver heeft veel voordelen voor je tuin. Het is niet alleen sfeervol, maar het is ook goed voor de flora en fauna. Vogels, insecten en kikkers vinden snel hun weg naar het water, waardoor er een levendig ecosysteem ontstaat. Ook kan een vijver het microklimaat in je tuin verbeteren, bijvoorbeeld door verkoeling te bieden tijdens warme dagen. Dit zorgt voor een prettige omgeving voor jou en de natuur. Met een vijver maak je simpel een natuurlijk plekje in je tuin.  

De juiste plek kiezen voor je vijver 

Het is belangrijk om een geschikte locatie te kiezen. Een goed balans tussen zon en schaduw is het beste voor een natuurvijver. Door te veel zon groeien er meer algen, terwijl te veel schaduw ervoor zorgt dat waterplanten minder goed groeien. Het is dus belangrijk dat je een plek kiest die dagelijks een paar uur zon krijgt, maar ook wat beschutte uurtjes heeft. Daarnaast is het goed om rekening te houden met de grondsoort en waterafvoer in je tuin. Zandgrond is bijvoorbeeld ideaal voor een vijver, omdat het goed water doorlaat.  

Stappen voor het aanleggen van een natuurlijke vijver 

Stap 1: Het ontwerp van je vijver 

Bepaal eerst de vorm en diepte van je vijver. Natuurlijke vijvers hebben vaak een speelse vorm en een diepte van minimaal 80 cm. Dit om te voorkomen dat het water in de winter snel bevriest en in de zomer te warm wordt. 

Stap 2: Graven en voorbereiden 

Zet de omtrek van de vijver vast en begin met graven. Zorg voor verschillende dieptes in de vijver, zodat er verschillende soorten planten groeien. Voor extra stevigheid kun je grind langs de randen plaatsen.

Stap 3: Vijverfolie plaatsen 

Bedek de bodem met een beschermend zeil om schade te voorkomen. Daarbovenop leg je vijverfolie, om rekening te houden met voldoende overlap aan de randen. Zorg dat de folie strak ligt en geen vouwen of luchtbellen heeft.   

Stap 4: Water toevoegen 

Vul de vijver langzaam met water, zodat de folie goed op zijn plaats blijft. Laat de vijver daarna een paar dagen met rust, voordat je planten toevoegt. Dit geeft de bodem de tijd om het water om te stabiliseren. 

Onderhoud van een natuurlijke vijver 

Het onderhoud van een natuurlijke vijver is simpeler dan je denkt, als je maar een goed biologisch evenwicht houdt. Gebruik geen chemische middelen om de waterkwaliteit goed te houden. Het plaatsen van zuurstofrijke waterplanten is vaak al goed genoeg om het water helder te houden. Snoei in de herfst de begroeide planten en haal afgevallen bladeren uit het water om te voorkomen dat deze gaan rotten. In de lente kun je een klein beetje water verversen om de vijver weer een frisse start te geven. 

Vijvers bij Adezz

Een natuurvijver geeft al veel karakter aan je tuin, maar om je tuin nog sfeervoller te maken is bijvoorbeeld  beplanting een goede optie. Onze partner Adezz heeft een groot aanbod in allerlei tuinaccessoires die goed te combineren zijn met je nieuwe vijver. Denk hierbij aan plantenbakken, vuurtafels of andere waterelementen. Daarnaast bieden zij maatwerk, zodat alles precies aan je wensen voldoet. Bekijk hun website voor het volledige aanbod.  


Heb je een vraag of wil je meer weten over natuurlijke vijvers?

Ga terug naar het overzicht

Jouw droomtuin

Boek een brainstormsessie

Wil je ervoor zorgen dat jouw droomtuin wordt aangelegd door ons? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw ideale buitenruimte? Wacht niet langer en boek een brainstormsessie, zodat we jouw dromen werkelijkheid kunnen maken.

Boek een brainstormsessie

De ultieme buitenbeleving

Aflevering

Alles over de ultieme buitenbeleving

In Het Goede Buitenleven komen alle facetten van de ultieme buitenbeleving aan bod. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De locatie en het ontwerp
  • Beplanting en biodiversiteit
  • Verbinding binnen- en buiten
  • Outdoor cooking
  • Tuinverlichting
  • Privacy en beveiliging
  • Tuinmeubelen
  • Wellness en zwemvijvers

Bekijk de afleveringen

Onze blogs

Onze blogs

Wil je alle ins- en outs weten rondom Het Goede Buitenleven, onze prachtige projecten en onze teamleden? Neem dan vlug een kijkje op onze blogpagina en mis niks.

Lees onze blogs