Lees alles over tuinen

Een gids voor het creëren van een schaduwtuin 

×
Ga terug naar het overzicht

In deze blog gaan we je alles vertellen over het creëren van een mooie schaduwtuin. Deze tuin heeft weinig tot geen direct zonlicht en daarom moet je met verschillende factoren rekening houden. Zo bespreken we bijvoorbeeld de verschillende soorten schaduw en vertellen we welke planten het best gedijen in de schaduw. Met deze tips ben jij straks een pro in het aanleggen én onderhouden van je schaduwtuin! 

gids-creeren-schaduwtuin-het-goede-buitenleven

Wat is een schaduwtuin? 

Een schaduwtuin is simpelweg een tuin die goed groeit op plekken met weinig direct zonlicht. Dit kan onder grote bomen zijn, langs schuttingen of muren of op plaatsen waar gebouwen schaduw werpen. Een schaduwtuin aanleggen en onderhouden lijkt een lastige klus, maar wanneer je de juiste planten uitkiest hoef je vrijwel niets te doen. Schaduwplanten zijn ideaal voor deze omgeving. Ze hebben minder licht nodig en kunnen goed tegen koelere, vochtigere grond. 

Verschillende soorten schaduw 

Er zijn verschillende soorten schaduw, zoals volle schaduw, halfschaduw en gefilterd licht. Hier moet je rekening mee houden bij het ontwerpen van je tuin. Zo heb je volle schaduw, waar de zon nooit rechtstreeks op de grond schijnt. Dan heb je halfschaduw, waar de zon gedurende de dag afwisselend wel en niet schijnt. Ook is er gefilterd licht, wat ontstaat wanneer de zon door bomen of struiken schijnt en zachte schaduw creëert. Dit is een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het creëren van je eigen schaduwtuin.  

Ontwerpoverwegingen voor een schaduwtuin 

Bij het ontwerpen van een schaduwtuin moet je met een aantal factoren rekening houden. Allereerst is het belangrijk om de hoeveelheid schaduw in je tuin te bepalen. Zo kun je beter bepalen welke planten geschikt zijn. Daarnaast moet je nadenken over de lay-out van je tuin, waarbij je rekening moet houden met de verspreiding van schaduw in je tuin. Ook is de bodemgesteldheid van belang, aangezien sommige schaduwplanten specifieke bodemvereisten hebben. Varieer in bladkleuren en structuren voor een aantrekkelijke tuin.  

ontwerp-schaduwtuin-het-goede-buitenleven

Schaduwplanten voor buiten 

Schaduwplanten zijn essentieel voor een mooie schaduwtuin. Kies planten die goed groeien in schaduwrijke omstandigheden, zoals varens, hosta’s, astilbes en hortensia’s. Deze planten kunnen minder zonlicht aan en voegen kleur en textuur toe aan je tuin. Bodembedekkers zoals maagdenpalm en lievevrouwebedstro zijn ook handig om de grond te bedekken en onkruid te onderdrukken. Met de juiste schaduwplanten kun je een mooie en gevarieerde tuin creëren. Zo kan jij je tuin optimaal benutten, zelfs op plaatsen waar de zon minder vaak schijnt. 

Onderhoud van een schaduwtuin 

Het onderhoud van een schaduwrijke tuin is vaak wat minder intensief dan bij een tuin in de zon. Het belangrijkste is de juiste hoeveelheid water geven, omdat schaduwrijke plekken minder snel opdrogen. Verwijder regelmatig dode bladeren en snoei overbodige takken om de luchtcirculatie te verbeteren en ziektes te voorkomen. Gebruik jaarlijks organische mest om planten gezond te houden. Met deze eenvoudige onderhoudstips blijft je tuin er mooi uitzien gedurende het hele seizoen. 

onderhoud-schaduwtuin-het-goede-buitenleven

Inspiratie voor schaduwtuinontwerpen 

Voor inspiratie voor het ontwerpen van je schaduwtuin hoef je niet ver te zoeken. Blader door tuinmagazines, bekijk online tuinforums en bezoek tuincentrums om ideeën op te doen. Denk aan het creëren van verschillende niveaus met plantenbakken. Of voeg decoratieve elementen toe, zoals beelden of fonteinen. Gebruik verschillende kleuren en texturen om je tuin er aantrekkelijk uit te laten zien. Combineer diverse schaduwplanten zoals varens, hosta’s en helleborus voor een levendige uitstraling en laat je creativiteit de vrije loop!  

Schaduwtuin van BURO Buiten  

Als je enthousiast bent over het creëren van een schaduwtuin staat BURO Buiten voor je klaar. Als partner van Het Goede Buitenleven zijn ze gespecialiseerd in het ontwerp en de aanleg van tuinen, inclusief schaduwrijke tuinen. Met hun expertise en ervaring kunnen ze je begeleiden bij het realiseren van jouw droomtuin. Hierbij houden ze rekening met jouw wensen en de mogelijkheden van jouw tuin. Neem vandaag nog contact met hen op en laat je adviseren over de mogelijkheden voor jouw schaduwtuin! 

Heb je een vraag of wil je meer weten over het aanleggen en onderhouden van schaduwtuinen?  

Ga terug naar het overzicht
De ultieme buitenbeleving

Aflevering

Alles over de ultieme buitenbeleving

In Het Goede Buitenleven komen alle facetten van de ultieme buitenbeleving aan bod. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De locatie en het ontwerp
  • Beplanting en biodiversiteit
  • Verbinding binnen- en buiten
  • Outdoor cooking
  • Tuinverlichting
  • Privacy en beveiliging
  • Tuinmeubelen
  • Wellness en zwemvijvers

Bekijk de afleveringen

Onze blogs

Onze blogs

Wil je alle ins- en outs weten rondom Het Goede Buitenleven, onze prachtige projecten en onze teamleden? Neem dan vlug een kijkje op onze blogpagina en mis niks.

Lees onze blogs