Lees alles over tuinen

Zo creëer jij een onderhoudsarme tuin  

×
Ga terug naar het overzicht

Wil je graag een tuin die er goed uitziet maar niet al je vrije tijd opslokt? Dan zit je hier goed. In deze blog laten we je zien hoe je met een paar slimme keuzes een tuin kan maken die zowel mooi als onderhoudsvriendelijk is. Een onderhoudsarme tuin betekent minder werk en meer tijd om te ontspannen. Dus lees verder en ontdek hoe je een onderhoudsvriendelijke tuin kunt creëren. Zo houd je lekker veel tijd over om van de zon te genieten! 

zo-creer-jij-een-onderhoudsarme-tuin-het-goede-buitenleven

De basis van een onderhoudsarme tuin  

Een onderhoudsarme tuin begint bij de basis. Denk aan de plek van je tuin: zon, schaduw, wind en andere factoren. Een slim plan maakt je tuin straks een stuk makkelijker. Kies planten die weinig zorg nodig hebben, zoals bodembedekkers die sterk zijn en onkruid geen kans geven. En kies voor een slimme, plantaardige bodembedekker met mulch. Deze bodembedekker houdt de grond vochtig en onkruid ver weg. Met een goede start hoef je later minder te doen.  

Plantkeuze voor een onderhoudsvriendelijke tuin 

Bij het kiezen van planten voor je onderhoudsarme tuin is het belangrijk dat je kiest voor sterke, zelfredzame types. Denk aan vaste planten die elk jaar terugkomen en weinig aandacht vragen, zoals lavendel, vlinderstruiken en sedum. Inheemse planten zijn ook slim, want die zijn al gewend aan ons weer en de grond. Ze trekken nuttige insecten aan en hebben minder water en geen extra voer nodig. Zet ze op de juiste plek – volle zon of halfschaduw, net wat ze fijn vinden – en ze doen het werk voor je.  

Gras onderhouden en onderhoudsarme alternatieven 

Een gazon kan mooi zijn, maar vraagt vaak veel tijd. Gelukkig kan het ook anders. Kies voor gras dat sterk is en niet veel hoeft te worden gemaaid. Zo zijn er grasmixen die langzaam groeien en het toch goed doen. Liever helemaal geen gras? Er zijn alternatieven, zoals kunstgras of bodembedekkers die snel dichtgroeien. Denk aan kruipende tijm of dwergvinca. Ze geven kleur en je hoeft er bijna niet naar om te kijken. Zo blijft je tuin groen met minder moeite. 

onderhoudsvriendelijke-tuin-gras-het-goede-buitenleven

Slimme irrigatie voor minimaal onderhoud 

Water geven hoeft geen dagtaak te zijn. Met een druppelsysteem geef je planten precies wat ze nodig hebben, zonder verspilling. Het is makkelijk te installeren en je kunt het zelfs automatiseren. Dit is ideaal wanneer je weinig tijd wil besteden aan je tuin water geven of op vakantie gaat! En denk eens aan een regenton, dat is gratis water voor je planten wanneer het regent. Zo blijft alles fris en groen met minder moeite en is het nog goed voor je portemonnee ook. 

Onderhoudsvriendelijke tuinaccessoires  

Voor een tuin die weinig aandacht nodig heeft, zijn de juiste accessoires belangrijk. Kies tuinmeubelen van materialen die bestand zijn tegen weer en wind, zoals teakhout, roestvrij staal, aluminium, beton of polyrattan. Ga voor natuursteen of grind voor paden. Zo blijven ze mooi zonder dat je iets hoeft te doen. En wat dacht je van solarlampen? Die laden zichzelf op en geven je tuin elke avond een gezellig licht. Zo blijft je tuin leuk en leefbaar, zonder dat het je veel tijd kost. 

onderhoudsvriendelijke-tuin-tuinaccessoires-het-goede-buitenleven

Voordelen van een onderhoudsarme tuin  

Een onderhoudsarme tuin maakt je leven simpel. Je hebt meer tijd om te ontspannen, met vrienden te zijn of gewoon te genieten van de rust. Minder werken in de tuin betekent ook minder gereedschap kopen en gebruiken. Het is goed voor de natuur, omdat je minder water en chemische middelen gebruikt. En je bespaart geld. Kortom, een tuin die makkelijk te onderhouden is, geeft je meer vrijheid én is goed voor de planeet. 

Voor een onderhoudsarme tuin zijn de natuurtegels van Terras & Trends een slimme keuze. Deze tegels zijn duurzaam en weerbestendig, daarom zijn ze met weinig inspanning schoon te houden. Bovendien passen ze in elk tuindesign, of je nu gaat voor een strakke moderne look of een meer natuurlijke uitstraling. Natuurtegels bieden een sterke basis voor een onderhoudsarme tuin die jarenlang meegaat. Kies voor de natuurtegels van Terras & Trends en zet de stap naar een onderhoudsvriendelijke toekomst! 

Heb je een vraag of wil je meer weten over het creëren van een onderhoudsarme tuin? 

Ga terug naar het overzicht
De ultieme buitenbeleving

Aflevering

Alles over de ultieme buitenbeleving

In Het Goede Buitenleven komen alle facetten van de ultieme buitenbeleving aan bod. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De locatie en het ontwerp
  • Beplanting en biodiversiteit
  • Verbinding binnen- en buiten
  • Outdoor cooking
  • Tuinverlichting
  • Privacy en beveiliging
  • Tuinmeubelen
  • Wellness en zwemvijvers

Bekijk de afleveringen

Onze blogs

Onze blogs

Wil je alle ins- en outs weten rondom Het Goede Buitenleven, onze prachtige projecten en onze teamleden? Neem dan vlug een kijkje op onze blogpagina en mis niks.

Lees onze blogs