Lees alles over tuinen

Buitenhaarden: Een uitgebreide gids 

×
Ga terug naar het overzicht

Buitenhaarden zijn niet alleen een bron van warmte, maar ook een sfeervolle aanvulling op elke tuin of terras. Ze bieden de perfecte achtergrond voor lange avonden buiten, waar je met vrienden en familie kunt genieten van het knisperende vuur en de sterrenhemel. In deze blog duiken we in de wereld van buitenhaarden, en ontdekken we hoe ze niet alleen je tuin verrijken, maar ook bijdragen aan een warme en uitnodigende buitenruimte. Of je nu een knusse hoek wilt creëren voor intieme gesprekken of een centraal punt voor sociale bijeenkomsten, een buitenhaard kan de ideale oplossing zijn. Laten we samen de mogelijkheden verkennen en ontdekken welke buitenhaard het beste past bij jouw buitenleefstijl. 

buitenhaard-Forno

Wat zijn buitenhaarden? 

Buitenhaarden komen in verschillende vormen en maten, elk ontworpen om een unieke touch aan je buitenruimte toe te voegen. In de basis zijn het constructies die bedoeld zijn om veilig een vuur te stoken in de open lucht, waardoor je kunt genieten van de warmte en sfeer van een echt vuur. Dit kan variëren van klassieke, stenen haarden tot moderne, metalen vuurkorven of zelfs draagbare haarden die je gemakkelijk kunt verplaatsen. Elk type heeft zijn eigen charme en functionaliteit, waardoor er voor elke tuinstijl en -grootte een passende buitenhaard te vinden is.

De charmes van een buitenhaard in de tuin 

De toevoeging van een buitenhaard aan je tuin brengt meerdere voordelen met zich mee. Ten eerste biedt het een natuurlijke warmtebron die de avonden buiten verlengt. Dit maakt het mogelijk om meer tijd door te brengen in de frisse buitenlucht, genietend van je tuin. Bovendien creëert een buitenhaard een gezellig middelpunt waar mensen samen kunnen komen, verhalen kunnen delen en kunnen ontspannen in de warmte van het vuur. Het draagt bij aan een gastvrije sfeer, ideaal voor zowel kleine familiebijeenkomsten als grotere tuinfeesten. Daarnaast biedt een buitenhaard ook visuele aantrekkingskracht. Het kan dienen als een opvallend element in je tuinontwerp, dat zowel overdag als ’s avonds de aandacht trekt. 

buitenhaard

De installatie van buitenhaarden in jouw tuin 

De installatie van een buitenhaard vereist zorgvuldigheid, vooral met veiligheid. Het is belangrijk om een geschikte plek te kiezen. Een plek ver van brandbare materialen en overhangende takken. Zorg ervoor dat de ondergrond stabiel en hittebestendig is. Bij de installatie van een vaste haard is het raadzaam een professional te raadplegen. Dit garandeert een veilige en correcte installatie. Voor draagbare haarden, lees altijd de instructies na je aankoop. Bij het gebruik van de haard, houd altijd blusmiddelen bij de hand voor de veiligheid. Regelmatig onderhoud is ook essentieel. Dit zorgt voor een veilige en langdurige werking van je buitenhaard. 

Styling en decoratie in jouw tuin 

Een buitenhaard is meer dan een warmtebron. Het is ook een element om stijl toe te voegen aan je tuin. Begin met comfortabele zitplaatsen rondom de haard. Dit nodigt uit tot ontspanning en samenzijn. Voeg kussens en dekens toe voor dat beetje extra comfort. Denk aan weersbestendige materialen die buiten kunnen blijven. Planten en bloemen rondom de haard brengen kleur en leven. Dit wel op een gepaste afstand natuurlijk. Verlichting speelt ook een rol. Zachte, sfeervolle verlichting maakt de ruimte rond de haard gezellig na zonsondergang. Accessoires zoals spots of een robuuste houtopslag kunnen de uitstraling afmaken. Gebruik deze elementen rondom jouw haard en je wil nergens anders in jouw tuin meer zitten. 

Forno-buitenhaard

Buitenhaarden door het jaar heen 

Een buitenhaard is niet alleen voor de zomeravonden. Het is een aanwinst voor elk seizoen. In de herfst biedt de haard warmte en een plek om te genieten van de veranderende natuur. In de winter creëert het een magische sfeer in een besneeuwde tuin. Zelfs in de lente, wanneer de dagen langer worden, biedt een haard comfort tijdens frissere avonden. Het is belangrijk om de haard goed te onderhouden. Zo blijft hij veilig en functioneel, jaar in, jaar uit. Dek de haard af bij slecht weer, vooral in de winter. Dit beschermt tegen vorst en vocht. Met regelmatig onderhoud geniet je elk seizoen van je buitenhaard. 

Kleed je tuin aan met een buitenhaard van Forno 

Een buitenhaard is een waardevolle toevoeging aan elke tuin. Het brengt warmte, sfeer en gezelligheid, ongeacht het seizoen. Ben je op zoek naar de perfecte buitenhaard voor jouw tuin? Kijk dan op de website van onze partner Forno. Zij bieden een breed assortiment aan buitenhaarden die passen bij diverse stijlen en behoeften. Of je nu een robuuste, klassieke haard zoekt of een strak, modern ontwerp, Forno heeft wat je nodig hebt. Bezoek hun website voor inspiratie en advies, en vind de buitenhaard die jouw tuin compleet maakt. 

Heb je een vraag of wil je meer weten over buitenhaarden?

Ga terug naar het overzicht
De ultieme buitenbeleving

Aflevering

Alles over de ultieme buitenbeleving

In Het Goede Buitenleven komen alle facetten van de ultieme buitenbeleving aan bod. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De locatie en het ontwerp
  • Beplanting en biodiversiteit
  • Verbinding binnen- en buiten
  • Outdoor cooking
  • Tuinverlichting
  • Privacy en beveiliging
  • Tuinmeubelen
  • Wellness en zwemvijvers

Bekijk de afleveringen

Onze blogs

Onze blogs

Wil je alle ins- en outs weten rondom Het Goede Buitenleven, onze prachtige projecten en onze teamleden? Neem dan vlug een kijkje op onze blogpagina en mis niks.

Lees onze blogs