Lees alles over tuinen

Aflevering 5 – Bostuin bij een nieuwbouw villa

×
Ga terug naar het overzicht

mooiste uitdaging de klant te overtuigen dat wij iets voor hem konden bedenken dat echt bij hem paste. Een bostuin met volwassen bomen, split-level terras en design.

Een uitdaging op een kavel die nog helemaal leeg is, waar je te maken hebt met hoogte verschillen omdat de natuur daat eigenlijk alijd zelf het werk heeft gedaan en sterke overtuigingen van de opdrachtgevers, sta je als tuinontwerper voor een grote uitdaging.

Door bij het begin te beginnen. Ervaar de op dat moment nog lege kavel, probeer als ontwerper voortschrijdend je waarnemingen te verwerken.

Dan pak je een onderligger erbij waarop je gaat schetsen. Belangrijk hierbij is dat de bestaande bomen, hoogteverschillen en de woning precies in kaart zijn gebracht. Dan kan je beginnen met analyseren. Wat zijn de zichtlijnen, hoe beweeg je organisch door de tuin, waar wil je op aanrijden. Allemaal elementen die je creatie een wetenschap geven.

Omdat we hier graag de bostuin centraal wilde stellen, moet je iets zoeken dat de moderne woning in harmonie laat opgaan in het bos. Daarom is het looppad in een grote centrale cirkel opgenomen in de tuin, waardoor alles bij elkaar komt. En dat is eigenlijk de basis geweest waaraan alle andere elementen aan vast zijn gehaakt. Zoals de waterpartij die een natuurlijk element vorm om de zichtlijnen vanuit de woning te accentueren.

Het diep gelegen terras bij de woning is, door verschillende architectonische en groene overgangen mooi opgenomen in de tuin. Een mooi verwerkt hoogteverschil in de tuin geeft diepgang, spanning en beleving. En is dus echt een element om te koesteren in een aan te leggen tuin.

Ook nadat het ontwerp klaar is moet je blijven ervaren. We leven niet in een papieren werkelijkheid. Dan bezoek je de tuin en loop je door je ontwerp heen, aan de hand van bijvoorbeeld piketpaaltjes. Dan ervaar je de ruimte ten opzichte van de woning, het bos en de oprijlaan.

Door de wensen van de opdrachtgevers mee te nemen en hierover een visie te vormen op papier en dat ontwerp te mogen uitvoeren is hier een buitendomein gecreƫerd waarin je ultiem kan genieten.

Ga terug naar het overzicht
De ultieme buitenbeleving

Aflevering

Alles over de ultieme buitenbeleving

In Het Goede Buitenleven komen alle facetten van de ultieme buitenbeleving aan bod. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De locatie en het ontwerp
  • Beplanting en biodiversiteit
  • Verbinding binnen- en buiten
  • Outdoor cooking
  • Tuinverlichting
  • Privacy en beveiliging
  • Tuinmeubelen
  • Wellness en zwemvijvers

Bekijk de afleveringen

Onze blogs

Onze blogs

Wil je alle ins- en outs weten rondom Het Goede Buitenleven, onze prachtige projecten en onze teamleden? Neem dan vlug een kijkje op onze blogpagina en mis niks.

Lees onze blogs